De openbaar maken van de inspectiegegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) staat voor de deur. De Gezondheidswet, die voorziet in een verruiming van de openbaarmakingsgegevens, ligt al in de Tweede Kamer. Dat zei Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA, 2 april tijdens het Food Event van VMT in de Brabanthallen in Den Bosch. Paul benadrukt dat deze vorm van transparantie niet morgen gebeurt maar toch zeker wel binnen een jaar of drie.

“We zijn ons zeer bewust van de impact. Openbaarmaking van inspectiegegevens beïnvloedt het koopgedrag, welk verhaal er over uw product circuleert. Maar ook: hoe snel u bent met aanpassingen. En ook niet onbelangrijk: hoeveel verzoeken op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur wij straks nog afhandelen. Op dit moment zitten 10 mensen full time inspectiegegevens openbaar te maken naar aanleiding van deze verzoeken. Want vergeet niet: de informatie wordt toch wel openbaar”, waarschuwde Paul de toehoorders.

“Het is voor de voedselsector cruciaal dat we er voor zorgen dat consumenten goed en volledig geïnformeerd zijn. Die willen dat overigens ook. En daarmee kunnen we ook voorkomen dat we in actie moeten komen. Goede voorlichting voorkomt veel problemen”, aldus Paul.

bron: VMT, 02/04/15